Stránky o mých myšlenkách, projevech, nápadech, dívčích věcech, módě, vztazích, hudbě

Zajímavosti o vlasech

5. 4. 2009 12:38
Rubrika: Vlasy a Účesy | Štítky: délka , tloušťka , vlasy , zajímavosti

Tloušťka vlasu

je od 42 do 95 mikrometrů a je různá podle umístění vlasu. Nejsilnější vlasy bývají v týlní krajině. Ženy mají silnější vlasy než muži.

Počet vlasů

na jednom čtverečním centimetru je od 180 do 320. Průměrný počet vlasů na hlavě u černých a hnědých vlasů je 80 až 100 tisíc. U blonďatých o jednu třetinu více. Tenkých vlasů je více.

Životnost vlasu

je 2 až 4 roky Zdravému člověku může za den vypadnout 15 až 100 vlasů.

Růst vlasů

vlas vyroste za den o 0,3 až 0,4 mm, tj. zhruba 1 cm za měsíc.

Víte, že:

  • ·      Zatímco lidské tělo obsahuje 70 procent vody, zdravé vlasy obsahují 10 procent? Právě vlhkost dodává vlasům krásnější vzhled.

    ·      Hydratace je pro vlasy stejně důležitá jako pro kůži? Voda je nezbytná pro zdraví, sílu a objem vlasů.

    ·      Nejvyšší obsah vody je ve vlasovém kořínku, zde se nachází největší počet aminokyselin buněk, které na sebe váží vodu. Od kořínků ke konečkům obsah vody ve vlasech ubývá.

    ·      Optimální obsah vody umožňuje těmto buňkám, aby držely správně při sobě? Vlas je díky tomu hladký po celé své délce a dobře odolává vnějším vlivům.

    ·      Charakteristická pro stárnutí vlasů je ztráta schopnosti zadržovat vodu? "Mladé" vlasy udrží až 30 procent vody své celkové hmotnosti, ale později vlas ztrácí schopnost vodu udržet. Snižuje se obsah aminokyselin a lipidů (tuků), které tvoří součást buněčných membrán. Jak stárne kůže, stárnou i vlasy a vlasová pokožka.

    ·      Během času dochází ve vlasech a vlasové pokožce ke změnám, které jsou velmi zásadní: vlasy pomaleji rostou, jsou tenčí, ztrácejí lesk i barvu, třepí se

    ·      konce a povrch vlasu je drsnější?

    ·      Zatímco kolem dospívání máme na hlavě asi 620 630 vlasových cibulek/l cm2, po padesátce je jich na stejné ploše okolo 450? Cibulky jsou menší, posunují se k povrchu kůže a produkují slabší vlasy.

    ·      Šedivění je dáno jednak ztrátou produktivních melanocytů (buněk produkujících barvivo melanin), jednak vakuolami prázdnými měchýřky které se ve vlasech se objevují?

    ·      Rovněž kyslík je pro vlasy důležitý? Výzkumy ukazují, že ve věku mezi 25 30 lety obsahují jen 30 40 procent kyslíku ve srovnání s tím, kolik jej obsahovaly v dětství.

    ·      Sklon k tvorbě lupů se objevuje u dětí již ve třetím měsíci věku?

    ·      Embryu začínají růst vlasy ve dvacátém týdnu těhotenství?

    ·      Konzumace většího množství vitaminů, minerálů a stopových prvků příznivě ovlivňují kvalitu vlasů?

    ·      Ultrafialové záření má vliv i na snížení normálního obsahu tuků ve vlasových strukturách? Snižuje tak integritu soudržnost buněčných membrán. Výsledkem jsou dehydratované, přesušené a lámavé vlasy s narušenými strukturami.

    ·      Ultrafialové záření má vliv i na kůži hlavy? Nebezpečné je především UVB, které může u řidších vlasů nebo úplné pleši způsobit klasické spálení, a s tím související potíže krátkodobé (zarudnutí, pálení, bolestivost, puchýře) i dlouhodobé (solární keratosy, kožní nádory).

    ·      Též se doporučuje ochrana hranice vlasové kštice klasickými, ochrannými opalovacími krémy? V těchto místech je většinou vlasový povrch řidší než sama vlastní kštice i u lidí s normálně hustým porostem hlavy.

     

Zobrazeno 3656×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková